Mivel jár a szabadság…

Avagy, hogyan érdemes gondolkodnod, ha a freelancer világba váltanál és/vagy online vállalkozásba kezdenél

Eltelt a sokadik első hónapom újra Spanyolországban, annak is az egyik legnyugatibb és egyben legdélebbik pontján, ami földrajzilag már nem is Európa, hanem Afrika, de közigazgatásilag és minden egyebet tekintve még EU. Ennyit a tudományos helymeghatározásról, arról már többször írtam szerintem miért az EU. Egészen konkrétan pedig újra Tenerifén élem a munkás hétköznapokat, ami szó se róla tényleg irigylésre méltó állapot, nem is akarok bicskát nyitogatni a ködös – fagyos otthoni novemberben. Hálás is vagyok a szituációért minden egyes nap, hogy ezt sikerült megvalósítanom, önerőből, ellenszélben.

Egy nagyon szeles kedvenc partszakaszom Puerto Santiagoban

És hogy mit értek ellenszél alatt? 

  • Azt, hogy egy gazdasági világválság közepén csücsülünk, ha alkalmazottak vagyunk, ha vállalkozók.
  • Online marketingesként sem könnyű az élet, mivel a piacból élek – ahogy mindenki – az pedig épp romokban van.
  • Az iparágam hiperszónikus gyorsasággal fejlődik, amely egy időben történik a piaci folyamatok rendkívüli változékonyságával, ami finoman szólva is kihívásos…

Hogy miért? Gondolj a saját fogyasztói szokásaidra:

Milyen gyorsan változtatod a döntéseidet, a használsz/már nem használsz bizonyos social media felületeket. Mitől maradsz ott egy weboldalon, milyen online ügyintézési folyamatokat használsz? Videós tartalmakat nézegetsz, vagy inkább blogot olvasol? Tiktok  – YouTube – Insta?

Na ugye…

Mindezt online marketingesként le kell tudni követni, és érteni a miérteket is. Hovatovább az egyes vadonatúj divatos platformok technikai használatát is szükséges átlátni, értsd: non stop továbbképzésen ülnek még a szakértők is. Azért, hogy Neked ne kelljen, de legalábbis jóval kevesebbet.

Ezért kerül egy óra konzultáció annyiba, amennyibe. Rálátástól, tapasztalattól, tudástól, átadási képességtől függően.

A kulcs abban van, hogy értően alkalmazzuk e az új eszközöket. Fontos minden esetben rászabni a megrendelő céljára, az elégedettség érdekében.

Emellett az sem árt, ha az ügyfél tudja és érti mi zajlik. Tehát el kell neki magyarázni (idő!) azt, amivel egyébként általában nem akar foglalkozni, viszont muszáj lesz…:)

És most erről a muszájról szeretnék egy kicsit értekezni. Arról, hogy én személy szerint miért ragaszkodom az ügyfél megértéséhez és aktív részvételéhez egy folyamatban, annak ellenére, hogy ő leginkább szabadulna tőle (és a felelősségtől is általában).

Ugyanazért tartom fontosnak a marketing folyamatokban a megértést, amiért összehoztam ebben az írásban a szabadúszás témakörét az alkalmazotti vagy “multis” léttel. Mert praktikusan ugyanazokra a képességekre van szükséges mindkét esetben.

  • Mert fontos átlátni a bit picture-t, hogy felelős döntést tudj hozni, kell-e neked adott dolog. Legyen szó akár egy új marketing eszköz bevetéséről a cégedben, vagy egy masszívabb életviteli változtatásról.
  • Mert így fogod biztonságban érezni magad a folyamatban, ha tudod mi zajlik körülötted, vagy mire adtál épp kivitelezésileg megbízást, mire számíthatsz.
  • Mert munkás ugyan, viszont abszolút inspiráló “képben lenni” és érteni az egyes új (marketing) eszközök, speciális megoldások működési elvét.
  • Mert a szabadság önmagában elég melós dolog. Viszont olyan széles látókört ad a megoldandó feladatotokon keresztül, ami jobban fejleszti a saját magadba vetett hitet, mint bármi más.

És persze nem árt tudni, hogy a vállalkozói lét, szabadúszás, vagy ne adj isten többlaki élet egy magányos sportág. Mert egyedül vagy a döntéseiddel. És bizony ér néha elfáradni, elbizonytalanodni. Ezt az életmóddal jár és természetes.

Vállalkozóként is magad hozod a döntéseidet és a következményekért is Te felelsz teljes egészében.

A saját életedért szintén Te felelsz. Ez helytől függetlenül így van, de ha kirúgod magad alól a rutint, szükséges lesz nyitnod az új és kreatív megoldások felé. (izgalmas – izgalmas…)

És ami legegyszerűbb, de mégis mindig a legnehezebb feladat: tudnod kell, hogy mi a Te egyéni célod, preferenciád adott dologgal. Ezt senki nem fogja tudni helyetted, nem is tudhatja, mert a Te egyéni preferencia mátrixod. 

Az egyéni mátrixod meghatározásában lehet viszont szükséged támogatókra, szakemberekre, mentorokra. Hogy vezessenek az út egyes szakaszain, tapasztalatukkal, speciális tudással, világlátással.

És ha megvan fejben a cél, már csak az odavezető utat kell megtenni. Step by step, lépésről, lépésre.

Ha szükséged van támogatásra online marketing, kommunikáció vagy a szabadúszó élet kialakításának frontján, hozzám bizalommal fordulhatsz..

Mert én meg ezért ülök a novemberi strandidő dacára is a sokadik továbbképzés előtt, hogy időt és energiát spóroljak az ügyfeleknek, hogy pont megfelelő eszközökből tudjuk összerakni a szükséges rendszert.

Inspirációul pedig megosztok Veletek néhány képet a hétvégi kikapcsolódásomból, ami az egyik legnagyobb jutalma a helyfüggetlen életnek. Ha Te is hasonlóban gondolkozol, fele free…kérdezz bátran, kommentben vagy mailen is állok rendelkezésedre.

eszter.ekker@priorpr.hu

Megosztás
Megosztás

INGYENES

Csatlakozz zártkörű digitális útkereső csoportunkhoz

Várlak szeretettel zártkörű csoportunkban, ahol együtt építjük a sikert és inspiráljuk egymást!