Mentoring vagy coaching?

Mi a különbség, Neked mire van szükséged?

Sokat halljuk mostanában mindkét kifejezést, és annak rendje  – módja szerint kezd is elinflálódni a jelentésük.

Bevallom én sem használtam mindig elég következetesen a két fogalmat, de most rendet teszünk, hogy mi – mit is jelent 🙂

Olyan komplex is tud lenni a kérdés, hogy még előadást is tartottam róla 🙂

A mentorálás és a coaching közötti leglényegesebb különbség a folyamat tartalma.

Egy mentor a saját témakörében szakmailag jártas, és előrébb jár az úton, mint a mentorált, mutatja az utat, konkrét javaslatokat tesz.

Nem dönt a mentorált helyett, és nem vállal át felelősséget, de világosan láttatja az opcionális lehetőségek előnyeit és hátrányait, adott esetben irányt is mutat – ha felkérik rá.

A coaching egy módszertan, a coach pedig szó szerint az edző a folyamatban, aki eljuttatja az egyént A-ból B-be. 

Nem a konkrét szakmai ismereteken van elsősorban a hangsúly, hanem az adott személyen. A problémáin, az elérendő céljain, vagy épp azok megfogalmazásán.

Ehhez mély emberismeret (és ember szeretet), beleérző képesség, empátia, és a coaching módszertanának ismerete szükséges.

A fentiekből következik, hogy a mentornak minden esetben van adott szakmában múltja, egy coachnak ez nem feltétlen szükséges.

Én személy szerint mindkét tevékenységet végzem, attól függően mire kérnek fel konkrétan.  De tény, hogy a két dolog néha össze tud mosódni, mert vannak esetek amikor az üzleti célok elérését pont egy szakmai mentorálás tudja segíteni. 

És olyan is, amikor egy vélelmezett üzleti probléma esetén személyes elakadásokra bukkanunk és egy coaching folyamatra van inkább szükség az előrelépéshez, nem pedig kommunikációs tanácsadásra

Az első konzultáción általában ki is derül mire van igazából szükség, ezután pedig le tudjuk fektetni az együttműködés kereteit. És igen, ez munka, szakértelem és idő, ami meg pénzbe kerül. Viszont lényegesen kevesebbe, mint ellenkező esetben a tanulópénz lenne.

Így működöm én. Elsősorban mint marketing mentor, szükség esetén pedig coach. 

Azt gondolom hasonló transzparens keretek között kellene működnie általánosságban is a segítőknek.

Miért mondom, hogy kellene?

Mert rengeteg a csalódott ügyfél, aki korábban a nem tiszta játékszabályok miatt lesz ún. “marketing sérült”. Ezekben az esetekben pedig nem a nulláról, hanem a mínuszból indulunk, ami senkinek sem jó.

Ezért fontosak és szükségesek a konkrét munkafolyamatot megelőző az előzetes konzultációk. A csalódások elkerülése érdekében, hogy mindenki azt kapja, amit szeretne.

Erre érdemes odafigyelni, amikor segítő szakembert, szolgáltatót választunk.

És ez az oka annak is, hogy tanácsadóként nem lehet általánosan mindenkire vonatkozó árakat sem mondani – hacsak nem valaki tipikusan csak egy féle tipikus problémával foglalkozik.

Szükség van egy rövid előzetes egyeztetésre, amiből egy jó szakembernek akkor is kiderül hogy nagyságrendileg mire van igény, ha azt a leendő ügyfél még nem is tudja megfogalmazni – vagy mást gondol. Ezért itt kezdődik ez a folyamat, az előzetes konzultációnál, mert így lehet elkerülni a csalódásokat és pénzt spórolni azáltal, hogy pontosan a cél irányába megyünk. Itt tudhatsz meg többet a céges működsemről.

Megosztás
Megosztás

INGYENES

Csatlakozz zártkörű digitális útkereső csoportunkhoz

Várlak szeretettel zártkörű csoportunkban, ahol együtt építjük a sikert és inspiráljuk egymást!