Home office másképp – munka (akár) a világ másik oldaláról. Jó lesz ez nekem? Igen!!!

A hibrid megoldásokban a jövő: személyes jelenlét és home office egyaránt, vállalkozóként is!

Aktuális blogcikkünk egyfajta esettanulmány. Célom a saját történetem dióhéjba történő megosztásával az inspiráció, mely sokunk munka – magánélet – önmegvalósítás egyensúly problémájára jelenthet iránymutatást.

Sokan kacérkodunk egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életvitel kialakításának gondolatával. Ki a vidéki, csendesebb környezetben keresi a természetes egyensúlyt, mások pedig – mint például én is – nyakunkba vesszük a világot és a kétlaki élet mellett döntünk, részben egy otthoni bázison, részben külföldön, egyfajta digitális nomádként – de nem feltétlen a klasszikus egy laptoppal bárhonnan dolgozós szakmákban csak.

Üzleti szempontból azonban lényeg ugyanaz: a munkánk zöme az online térben zajlik, nem szükséges hozzá egy fix irodában ülni naponta 8-16 (17-18…?) óráig, hétfőtől péntekig. 

Mert az esetek többségében, kis szervezéssel a feladatok 80%-a megoldható távolról. A maradék időben pedig ott és úgy élhetünk, ahol számunkra komfortos. Egy vidéki házban a Balaton-felvidéken, egy mediterrán, vagy éppen trópusi tengerparton.

Két és fél év után úgy érzem határozottan kijelenthetem, én a hibrid megoldásokban hiszek – ahol fontos a személyes fizikai jelenlét IS. De még fontosabb az ember komfortérzete, hogy jól érezze magát a bőrében, ahogy él. A kettő együtt és kölcsönhatásban működik, egyik sincs a másik nélkül.

Így az írásom azokhoz szól, akik szeretnék a felépített vállalkozásukat, munkájukat – legalább részben – egy általuk választott helyszínről üzemeltetni, és helyrebillenteni a digitalizáció nyomán keletkezett, egészségtelen egyensúly eltolódást az életükben. 

Ez most nem egy insta filterezett írás lesz, mely kizárólag a pozitívumokra koncentrál, mint tengerpart, pálmafák, home office koktéllal a kézben….mindenki így képzeli el, pedig ez elég távol áll a valóságtól, mely maximum hergelésre jó.  Bár tény, h. előfordul hogy a naplementét nézve egy pohár borral a kezemben még felveszem az ügyfélnek a telefont és elintézem, amit épp akkor szükséges.

Merthogy a lényeg és egyben a nehézség ebben rejlik. Az online vállalkozások zöme szinte nonstop készenléti állapotot igényel. Ettől lesz helyfüggetlen és rugalmas, egyben ez szívja legjobban az agyat és egyenes út a sokat emlegetett burn out-hoz.

A helyfüggetlen vállalkozás

A kiégést én is megtapasztaltam, annak minden testi és lelki tünetével. Aki még nem volt benne hisztinek tituálja – régen ezen felidegesítettem magam, ma már csak mosolygok. Pont nem fontos, hogy ki mit gondol. Az a fontos, hogyan érzem magam és ebből az optimális állapotból mennyit tudok adni az ügyfeleknek: kreativitást, újszerű megoldásokat, gyors problémamegoldást, logisztikát a feladatcunami hatékony kezelését.

Én ezzel foglalkozom, ebből élek – ugyan marketingnek hívjuk, de ez tulajdonképpen kiszervezett problémamegoldás a kommunikáció és a marketing különböző eszközeivel.

A szerencsésebbek(?) nagy cégeknek dolgozva fix munkaidőben tehetik mindezt, de ez a poszt most nem elsősorban nekik szól. Én vállalkozóként egy ügynökséget vezetek, marketing és kommunikáció területen, de a tanácsok zöme általános jellegű és azoknak adhat válaszokat, akik érzik magukban az erőt a változtatáshoz.

Kilépnének a rutinból és keresik a reálisan kivitelezhető utat a szabadságvágy, a munka és a magánélet összeegyeztetésével. Netalántán működő cégük van, de semmi mást nem csinálnak csak rohangálnak egész nap, tüzet oltanak, és tulajdonképpen a nap végén nem is emlékeznek, hogy az hogyan ment el….

Én a hibrid megoldásban hiszek. Online munka részben távolról, de a személyes találkozás beépítésével a folyamatokba a szükséges pontokon.

Egy nagyobb volumenű élethelyzeti változás okán, 2020 márciusában még a teljes ország és lakóhelyváltást szerveztem gőzerővel. Aztán azon kaptam magam, hogy ülök egy lakásban bezárva már majd egy éve, teljesen a munkámba (és a Netflixbe) temetkezve, nagyjából totál kiégve egy kreatív ügynökség vezetőjeként…

Gondolhatjátok milyen kreatív voltam.

2021 márciusában, egy év COVID és több hónap karanténos home office után megfogalmazódott bennem a gondolat: ha 6 hónapja nem láttam se az ügyfeleimet, se kis túlzással a kollégáimat élőben, akkor nem tökmindegy, hogy hol ülök egy számítógép mögött?

Akkor még abban a reményben vágtam neki a világnak, hogy új otthont (is) keresek egyben, nem csak egyszerű home office-t melegebb éghajlaton. Ez azonban az idők folyamán árnyalódott. Egy vállalkozás lelke a tulajdonosa – igenis van helye és tere a személyes találkozásoknak. Én még ahhoz a generációhoz tartozom, aki hisz abban, hogy a legjobb üzletek bizalmon és kézfogáson alapulnak. Ennek fontos része, hogy időnként üljünk fizikailag is egy asztalnál, működjön a kémia az üzleti területen is.

A személyes utam és különböző helyszínek a világban, a távoli munkavégzés szempontjából dióhéjban

2019 ősz: Bali – Indonézia

 • Elsőre csodás ötletnek tűnt, de a közel 8 órás időeltolódás technikailag gyilkos…főleg ha a magyar/európai piacra dolgozol. 
 • Szuper dolog a kókusz, pálma, fehér homok, de akkora a kulturális szakadék a mindennapokban, hogy nagyon nehéz európai/nyugati szemléletben maradni,  ami viszont a hatékony munkához elengedhetetlen.
 • +1 fontos szempont – a praktikus infrastruktúra megteremtése nagyon sok idő és pénz: 

Más pénznem, más internet, nem működik a telefonod, sokszorosak a banki költségek, teljesen idegenek a hétköznapi szokások….

Hacsak nem vagy szörfoktató, személy szerint nem javaslom DK-Ázsiát munkavégzésre – töltődni fantasztikus, dolgozni hazafele rendkívül nehézkes.

Én napelemmel működöm – ez nem mindenkinél van így – tengerre/óceánra napsütésre és lehetőleg vidám emberekre van szükségem a mindennapokban.

2020 január Tarifa – Malaga – Barcelona 

 • Spanyolország csodás és élhető ország, a maga sajátos bürokráciájával
 • Nagyvárosi nyüzsgés, relatív magas árak, sok lehetőség
 • Konklúzió (a sajátom): ha többlakian él az ember és rendszeresen hazalátogat, akkor nem dublikálni szeretné a kötelezettségeit ami a városi élettel jár, hanem egy nyugalmat keres. Ezekben a városokban pörög az élet, nehéz egyszerre két helyen 200%on lenni – ezek a helyek inkább állandó lakhelynek alkalmasak. Ez csupán a magánvéleményem.

2021 Tenerife…imádtam! Imádom.

 • EU – minden szokásos infrastruktúra megvan és működik is.
 • Minimális az időeltolódás.
 • Isteni az idő – nem túl meleg – nem túl hideg, nincs monszun. Ok…augusztusban durván meleg, de egyébként tökéletes!
 • +1 tipp – ez egyénfüggő, de érdemes eltávolodni kicsit a klasszik túristaövezettől és a diginomád központoktól az autentikus élmény érdekében.
 • Egy szóban összefoglalva: élhető

2022  Mexikó

Ide igazából csak nyaralni jöttem, de hogy hogynem egy digitális nomád paradicsomban találtam magam.

A pozitívumok:
 • Trópus, színek, karib tenger
 • Relatív olcsó, K-európai árak
 • Isteni az idő, van kiépített infrastruktúra a turistaövezetben. De CSAK ott!
De!
 • Veszélyes. Nagyon! A turista övezetek rendben vannak, de egy idő után megunod és azért mennél máshova is. Ez bárki bármit mond, rohadt veszélyes, pedig én az átlagnál bevállalósabb vagyok. Egyedülálló női szemmel nem javaslom.
 • És a szokásos európán kívüli nehézségek: Időeltolódás – pénznem – banki infrastruktúra – korrupció – és fegyverek. Ez latin -amerika, minden velejárójával.
 • Kalandvágyó 20on éveseknek rövid időre szuper kaland, Nyugat- Európához szokott 40eseknek kevésbé –)))

Saját konklúzió: nálam a Kanári-szigetek nyert, azon belül Tenerife.

 • Minden megvan, ami a munkavégzéshez kell
 • Egyéb életviteli szempontból is hasonló minden
 • EU, fentebb kifejtettem az előnyöket: minél több időt töltesz külföldön, ezek annál inkább lesznek fontosak.
 • Megfizethető árak, még magyar szemmel is – bár tény, hogy célszerű az eurós bevétel a jelenlegi gazdasági viszonyok között
 • Családdal is teljesen kivitelezhető: a szigeten több nemzetközi iskola is elérhető
 • Rendkívül változatos természetileg – ez fontos szempont, ha sok időt töltesz egy helyen. Az óceánpart is unalmas tud lenni egy idő után.
 • 2 nemzetközi reptére van, bármely európai nagyvárosba eljutsz pár óra alatt.
 • Rendkívül befogadó multikulti társadalom – minimális spanyol elég az életben maradáshoz, angollal jó vagy 🙂

Hogyan érdemes nekivágni az életünk kétlakivá történő átszervezéséhez.

Zanzásítva: lépésről – lépésre! 

Érdemes perspektívát váltani és a valós feladatokra koncentrálva optimalizálni

 1. Miből élek, hogy keresem a pénzt –  a megélhetésemet át tudom-e valahogy transzformálni helyfüggetlen megoldásra legalább részben, vagy más megélhetést kell találjak? – A válasznak megfelelően kezdjél el abba az irányba lépéseket tenni. Ne rögtön a végkifejletet várd – minden 1 millió km-es utazás 1 első lépéssel kezdődik.
 1. Mennyi pénzre van szükségem a megélhetéshez és a számomra (családom számára) biztonságos élethez? Ha megvan a konkrét összeg könnyebb tervezni, hogyan teremtsem mindezt meg. 
 2. Mi a fő motivációm? Kaland, szabadság, jobb életszínvonal, meggazdagodás, jobb időjárás, nyelvtanulás? 

Értelemszerűen a válasznak megfelelően válasszunk második otthont.

 1. A legfontosabb: légy rugalmas és flexiblis, ne ragaszkodj mindenáron az eredeti tervedhez, minden érted történik.
 2. Vedd fel a kapcsolatot helyiekkel és informálódj. 

Fontos: minden tapasztalás épít. Nem kudarc, ha mást gondoltál egy helyről, élethelyzetről, vagy netalántán magadról, hogy adott szituációban hogy reagálsz. Ez maga a fejlődés!

Véleményem szerint az életben és az üzletben a legjobban. Think out of the box!

Ha gondolkozol hasonlóban és szeretnél felkészülten belevágni, várlak online konzultációra. Megtaláljuk a számodra megfelelő utat.

Megosztás
Megosztás

INGYENES

Csatlakozz zártkörű digitális útkereső csoportunkhoz

Várlak szeretettel zártkörű csoportunkban, ahol együtt építjük a sikert és inspiráljuk egymást!